Povrće

povrce tablica kalorija

Otkrij broj kalorija u povrću na jednostavan i brz način, i pronađi plan ishrane prilagođen tvojim ciljevima.

Povrće: Izvor hranljivih materija

Povrće predstavlja namirnice biljnog porekla koje ljudi konzumiraju u različitim oblicima. Ove namirnice uključuju različite delove biljaka, poput cveta, ploda, korena, lišća i stabljike. Bogate su hranljivim materijama i pružaju brojne zdravstvene benefite.

Bogat nutritivni profil povrća

Povrće je poznato po svom izuzetno bogatom nutritivnom profilu. Ono obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima, koji su ključni za održavanje dobrog zdravlja. Vlakna pomažu u regulaciji sistema za varenje, dok vitamini i minerali podržavaju različite funkcije u telu, uključujući imuni sistem, zdravlje kostiju i proizvodnju energije.

Uticaj na sistem organa za varenje i opšte zdravlje

Konsumacija povrća može imati blagotvoran uticaj na sistem organa za varenje i opšte zdravlje. Vlakna koja se nalaze u povrću pomažu u održavanju redovne probave, dok vitamini i minerali podržavaju zdravlje na različite načine. Na primer, vitamin C je antioksidant koji pomaže u zaštiti tela od štetnih slobodnih radikala, dok kalijum podržava zdravlje srca.

Kalorijska vrednost povrća

Kalorijska vrednost povrća može se značajno razlikovati u zavisnosti od vrste biljke i načina pripreme. Dok su neke vrste povrća niske kalorijske vrednosti, druge mogu biti prilično kalorične. Na primer, soja, leblebije, sočivo i pasulj su među najkaloričnijim vrstama povrća. Važno je uzeti u obzir kalorijsku vrednost povrća prilikom planiranja obroka, posebno ako se prati dijeta ili plan za kontrolu težine.

Namirnica (100 g) kCal Proteini Ugljeni hidrati Masti Vrsta Makronutrijent Namirnica
Pasulj 143 9,01 26,22 0,65 Povrće Ugljeni hidrati Pasulj
Brokoli 34 2,8 6,6 0,4 Povrće Vlakna Brokoli
Kikiriki 618 29,5 10,2 49,4 Voće Masti Kikiriki
Leblebija 364 19,3 60,7 6,0 Povrće Ugljeni hidrati Leblebija
Sočivo 352 24,6 63,4 1,1 Povrće Ugljeni hidrati Socivo
Beli krompir 77 2,1 17,5 0,1 Povrće Ugljeni hidrati Beli krompir
Slatki krompir (batat) 86 1,6 20,1 0,1 Povrće Ugljeni hidrati Slatki krompir (batat)
Paradajz 18 0,9 3,9 0,2 Povrće Ugljeni hidrati Paradajz
Šargarepa 41 0,9 9,6 0,2 Povrće Ugljeni hidrati Sargarepa
Krastavac 15 0,7 3,6 0,1 Povrće Vlakna Krastavac
Šampinjoni (pečurke) 22 3,1 3,3 0,3 Povrće Ugljeni hidrati Sampinjoni
Grašak 81 5,4 13,6 0,4 Povrće Ugljeni hidrati Grasak
Karfiol 25 2,0 5,3 0,1 Povrće Vlakna Karfiol
Spanać 23 2,9 3,6 0,4 Povrće Ugljeni hidrati Spanac
Zelena salata 13 1,4 2,2 0,2 Povrće Vlakna Zelena salata
Kupus 25 1,3 5,8 0,1 Povrće Vlakna Kupus
Boranija 31 1,8 7,1 0,1 Povrće Vlakna Boranija
Soja 172 18,0 8,0 9,0 Povrće Ugljeni hidrati Soja
Cvekla 43 1,6 9,6 0,2 Povrće Ugljeni hidrati Cvekla
Pečeni kikiriki 587 24,3 21,3 49,7 Voće Masti Peceni kikiriki
Blitva 19 1,8 3,7 0,2 Povrće Vlakna Blitva
Crni luk 40 1,1 9,3 0,1 Povrće Ugljeni hidrati Crni luk

Pridružite se našem biltenu

Prijavite se na naš bilten i primajte najnovije vesti i članke sa našeg bloga!

dfashion.rs