Brokoli: Nutritivna vrednost i kalorije - Zdrava superhrana

Brokoli nutritivna vrednost i kalorije

Brokoli, taj mali zeleni div, često je nepravedno zapostavljen u našim kuhinjama. Ali, verovali ili ne, ovo skromno povrće krije u sebi pravu riznicu hranljivih materija koje mogu značajno unaprediti vaše zdravlje. U ovom postu ćemo zaviriti u nutritivni profil brokolija, otkriti njegovu kalorijsku vrednost i razotkriti zašto bi ova zelena lepota trebalo da postane redovan gost na vašem tanjiru. Pripremite se da budete iznenađeni koliko ovaj jednostavan sastojak može da učini za vaše zdravlje i liniju!

Brokoli Nutritivna vrednost

Brokoli nije bez razloga nazvan superhranom. Njegova nutritivna vrednost je impresivna i zaslužuje detaljniji pogled:

Vitamini u brokoliju

  • Vitamin C: Brokoli je pravi šampion kada je reč o vitaminu C. Samo jedna šolja kuvanog brokolija (156g) sadrži 81.2mg vitamina C, što je više od 100% preporučenog dnevnog unosa! Ovaj vitamin je ključan za jačanje imuniteta, zdravlje kože i apsorpciju gvožđa.

  • Vitamin K: Sa 92.5µg po šolji kuvanog brokolija, ovo povrće je izvrstan izvor vitamina K, esencijalnog za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi.

  • Folna kiselina: Brokoli sadrži značajne količine folne kiseline (folata), B vitamina koji je posebno važan za trudnice i razvoj fetusa.

  • Vitamin A: U obliku beta-karotena, brokoli pruža vitamin A koji je neophodan za dobar vid i zdravu kožu.

Minerali u brokoliju

  • Kalijum: Ovaj mineral je ključan za regulaciju krvnog pritiska i funkciju mišića. Jedna šolja kuvanog brokolija sadrži 457mg kalijuma.

  • Kalcijum: Iako manje poznat po ovome, brokoli je dobar izvor kalcijuma, sa oko 62mg po šolji kuvanog povrća.

  • Gvožđe: Brokoli sadrži manje količine gvožđa, ali u kombinaciji sa visokim sadržajem vitamina C, ovo gvožđe se lako apsorbuje.

Antioksidanti u brokoliju

Brokoli je bogat različitim antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres u telu:

  • Sulforafan: Ovo jedinjenje, koje se oslobađa kada žvaćemo ili seckamo brokoli, ima snažna antiinflamatorna i potencijalno antikancerogena svojstva.

  • Indol-3-karbinol: Još jedan moćan antioksidant koji se povezuje sa smanjenjem rizika od određenih vrsta raka.

  • Kvercetin: Flavonoid sa antiinflamatornim i antivirusnim svojstvima.

Vlakna u brokoliju

Brokoli je odličan izvor dijetalnih vlakana, sa oko 2.6g po šolji kuvanog povrća. Ova vlakna su ključna za:

  • Zdravlje digestivnog sistema
  • Regulaciju nivoa šećera u krvi
  • Osećaj sitosti i kontrolu telesne težine

Kalorije u brokoliju

Ako pazite na unos kalorija, brokoli je definitivno vaš saveznik. Ovo povrće ima izuzetno nizak kalorijski sadržaj u odnosu na svoju nutritivnu vrednost:

  • Jedna šolja sirovog brokolija (91g) sadrži samo oko 31 kaloriju.
  • Šolja kuvanog brokolija (156g) ima oko 55 kalorija.

Ovo ga čini odličnim izborom za one koji žele da održe ili smanje telesnu težinu, a da pri tome ne žrtvuju nutritivnu vrednost obroka. Zamislite samo koliko brokolija možete da pojedete za isti broj kalorija kao jedna kašika ulja!

Poređenje kalorijskog sadržaja

Da bismo bolje razumeli koliko je brokoli "lagan" u kalorijskom smislu, uporedimo ga sa nekim drugim namirnicama:

  • Šolja kuvanog brokolija (55 kal) vs. šolja kuvanog pirinča (205 kal)
  • Šolja sirovog brokolija (31 kal) vs. šolja čipsa (134 kal)
  • Cela glavica brokolija (oko 200g, 70 kal) vs. srednja pica (oko 1000 kal)

Ove razlike pokazuju zašto je brokoli odličan izbor za one koji žele da smanje unos kalorija bez žrtvovanja količine hrane koju jedu.

Zdravstvene prednosti konzumiranja brokolija

Redovno konzumiranje brokolija može doprineti vašem zdravlju na više načina:

  1. Podrška imunitetu: Visok sadržaj vitamina C u brokoliju značajno jača imuni sistem. Ovaj vitamin stimuliše proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, ključnih boraca protiv infekcija.

  2. Zdravlje kostiju: Kombinacija vitamina K i kalcijuma u brokoliju čini ga odličnim saveznikom za jake kosti. Vitamin K pomaže u apsorpciji kalcijuma i smanjuje gubitak kalcijuma kroz urin.

  3. Antiinflamatorno dejstvo: Sulforafan u brokoliju ima snažna antiinflamatorna svojstva. Ovo može pomoći u ublažavanju simptoma hroničnih inflamatornih stanja poput artritisa.

  4. Potencijalna zaštita od raka: Brojna istraživanja sugerišu da jedinjenja u brokoliju, posebno sulforafan i indol-3-karbinol, mogu imati antikancerogena svojstva. Ova jedinjenja mogu pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i debelog creva.

  5. Zdravlje srca: Vlakna u brokoliju mogu pomoći u snižavanju holesterola, dok kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Oba ova faktora doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema.

  6. Podrška digestivnom zdravlju: Visok sadržaj vlakana u brokoliju pomaže u održavanju zdravog digestivnog sistema, sprečavanju zatvora i hranjenju korisnih bakterija u crevima.

  7. Zdravlje očiju: Beta-karoten u brokoliju se u telu pretvara u vitamin A, koji je ključan za dobar vid, posebno noćni vid.

  8. Detoksikacija organizma: Sulforafan u brokoliju može aktivirati enzime za detoksikaciju u jetri, pomažući telu da se oslobodi potencijalno štetnih jedinjenja.

Uklapanje brokolija u vašu ishranu

Sada kada znamo koliko je brokoli zdrav i nutritivno bogat, hajde da vidimo kako ga možemo uključiti u našu svakodnevnu ishranu:

Ideje za obroke sa brokolijem

  1. Smoothie za doručak: Dodajte malo blanširanog brokolija u vaš jutarnji smoothie za dodatni nutritivni boost. Kombinujte ga sa bananom, spanaćem i malo meda za ukusan i zdrav početak dana.

  2. Salata za ručak: Napravite osvežavajuću salatu od sitno iseckanog sirovog brokolija, jabuke, oraha i suvog grožđa. Začinite laganim dresingom od jogurta i limuna.

  3. Čorba za večeru: Napravite kremasti čorbu od brokolija. Skuvajte brokoli sa krompirom i lukom, izblendajte i dodajte malo mleka ili biljnog mleka za kremastiju teksturu.

  4. Zdrava grickalica: Ispečeni brokoli čips je odlična alternativa klasičnim grickalicama. Isecite brokoli na tanke kriške, poprskajte maslinovim uljem, začinite i pecite dok ne postane hrskav.

  5. Prilog za glavno jelo: Kratko blanširani brokoli posut sa malo parmezana je savršen prilog uz pečenu piletinu ili ribu.

Saveti za pripremu brokolija

  • Nemojte prekuvati brokoli. Lagano blanširanje ili kratko pečenje u rerni najbolje čuva njegove nutritivne vrednosti.
  • Ako vam se ne sviđa ukus kuvanog brokolija, probajte ga jesti sirovog ili lagano blanširanog. Mnogi ljudi preferiraju njegov hrskavi ukus u ovom obliku.
  • Eksperimentišite sa začinima. Brokoli odlično prima ukuse, pa ga možete začiniti prema vašem ukusu - od jednostavnog soli i bibera do egzotičnih začina poput kurkume ili karija.

Preporuke za unos

Iako ne postoji striktno pravilo o tome koliko brokolija treba jesti, nutricionisti često preporučuju da odrasle osobe konzumiraju najmanje 2-3 porcije tamno zelenog povrća nedeljno, a brokoli je odličan izbor za ispunjavanje ove preporuke.

Jedna porcija brokolija se obično smatra:

  • 1 šolja sirovog, iseckanog brokolija (oko 90g)
  • 1/2 šolje kuvanog brokolija (oko 78g)

Zaključak 

Brokoli je zaista zeleni superheroj našeg tanjira. Sa niskim kalorijskim sadržajem i bogatom nutritivnom vrednošću, ovo povrće zaslužuje istaknuto mesto u vašoj redovnoj ishrani. Od jačanja imuniteta do potencijalne zaštite od ozbiljnih bolesti, brokoli nudi širok spektar zdravstvenih prednosti.

Bilo da ga jedete sirovog, kuvanog ili kao deo složenijih jela, brokoli vam pruža mnoštvo hranljivih materija uz minimalan unos kalorija. To ga čini idealnim izborom za sve koji žele da se hrane zdravo, održavaju težinu ili jednostavno žele da poboljšaju svoju ishranu.

Zato, sledeći put kada budete u dilemi šta da dodate svom obroku, setite se ovog zelenog čuda. Eksperimentišite sa različitim načinima pripreme i receptima dok ne pronađete svoj omiljeni način da uživate u brokoliju. Vaše telo će vam biti zahvalno na ovom malom, ali moćnom dodatku vašoj ishrani. Zeleni superheroj je tu da vas zaštiti - iskoristite njegovu snagu!

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Pridružite se našem biltenu

Prijavite se na naš bilten i primajte najnovije vesti i članke sa našeg bloga!

dfashion.rs