Belance: Kalorije i Nutritivna Vrednost

Belance Kalorije i Nutritivna Vrednost

Belance kokošjeg jajeta ima izuzetno nisku kalorijsku vrednost, sa samo 52 kalorije na 100 grama, dok njegova nutritivna vrednost dolazi do izražaja kroz visok sadržaj proteina od 10,9 grama i zanemarljivu količinu masti. Ovaj nutritivno bogat profil čini belance idealnim izborom za sve koji žele uravnoteženu ishranu sa niskim unosom kalorija.

Proteinski Profil i Nutritivna Vrednost Belanca

Belance kokošjeg jajeta je poznato po svom visokom sadržaju proteina i niskom sadržaju masti, što ga čini popularnim izborom među sportistima i osobama koje vode računa o ishrani. Evo detaljnog pregleda proteinskog profila belanca:

Proteini u belancu Količina (% od ukupnih proteina)
Ovalbumin 54%
Ovotransferin 12%
Ovomucoid 11%
Ovoglobulin 8%
Lizozim 3.5%
Ovomucin 1.5%

Belance sadrži oko 10.9 grama proteina na 100 grama, što čini oko 88% njegove suve materije. Ovalbumin je dominantan protein u belancu, čineći više od polovine ukupnog proteinskog sadržaja. Ovaj protein je posebno bogat esencijalnim aminokiselinama i lako je svarljiv, što ga čini visokokvalitetnim izvorom proteina za ljudsku ishranu. 

Ostali proteini, poput ovotransferina i lizozimaа, imaju važne biološke funkcije, uključujući antimikrobna svojstva koja doprinose očuvanju jajeta i potencijalno pružaju zdravstvene koristi konzumentima. Važno je napomenuti da se proteini iz belanca lako apsorbuju - ljudsko telo može iskoristiti čak 91% proteina iz kuvanog jajeta .

Mineralni Sastav i Nutritivna Vrednost Belanca

Belance kokošjeg jajeta, iako primarno poznato po svom visokom sadržaju proteina, sadrži i značajne količine minerala koji doprinose njegovoj nutritivnoj vrednosti. Mineralni sastav belanca je sledeći:

  • Natrijum: Belance je relativno bogat izvor natrijuma, sa oko 166 mg na 100 g. Ovo čini oko 7% preporučenog dnevnog unosa za odrasle osobe.
  • Kalijum: Sadrži oko 163 mg kalijuma na 100 g, što doprinosi održavanju ravnoteže elektrolita u organizmu.
  • Magnezijum: Prisutan je u manjim količinama, oko 11 mg na 100 g belanca.
  • Kalcijum: Iako je ljuska jajeta glavni izvor kalcijuma, belance sadrži oko 7 mg kalcijuma na 100 g.
  • Fosfor: Belance sadrži oko 15 mg fosfora na 100 g, što je znatno manje nego u žumancetu, ali i dalje doprinosi ukupnom unosu ovog važnog minerala.
  • Selen: Iako u malim količinama, belance sadrži selen, važan antioksidans. Oko 9% preporučenog dnevnog unosa selena nalazi se u belancetu.
  • Gvožđe: Prisutno je u tragovima, sa oko 0,08 mg na 100 g belanca.

Važno je napomenuti da je mineralni sastav belanca značajno različit od sastava žumanceta, koje je bogatije mineralima. Međutim, belance ima prednost u tome što sadrži ove minerale uz minimalan unos masti i kalorija. Ova kombinacija čini belance odličnim izborom za osobe koje žele da povećaju unos proteina i esencijalnih minerala bez dodatnog unosa kalorija.

Belance Kalorije: Detaljna Analiza Kalorijske Vrednosti

Belance kokošjeg jajeta je poznato po svojoj niskoj kalorijskoj vrednosti i visokom sadržaju proteina, što ga čini popularnim izborom među osobama koje vode računa o unosu kalorija. Evo detaljnog pregleda kalorijske vrednosti belanca:

Nutritivna vrednost Količina na 100g belanca
Kalorije 52 kcal
Proteini 10.9 g
Ugljeni hidrati 0.73 g
Masti 0.17 g
Šećeri 0.7 g
Vlakna 0 g

Belance je izuzetno nisko kalorično, sa samo 52 kalorije na 100 grama. Ova niska kalorijska vrednost čini ga odličnim izborom za osobe koje žele da smanje unos kalorija ili održe zdravu težinu. Većina kalorija u belancu potiče od proteina, koji čine oko 84% ukupnih kalorija.

Belance praktično ne sadrži masti, sa samo 0.17 grama na 100 grama. Ovo je značajno manje u poređenju sa celim jajetom ili žumancetom, što ga čini pogodnim za dijete sa niskim sadržajem masti. Ugljeni hidrati su takođe prisutni u veoma malim količinama, sa samo 0.73 grama na 100 grama belanca.

Važno je napomenuti da kalorijska vrednost belanca može varirati u zavisnosti od veličine jajeta. Na primer, belance jednog velikog jajeta (oko 33 grama) sadrži približno 17 kalorija. Ova niska kalorijska vrednost, u kombinaciji sa visokim sadržajem proteina, čini belance idealnim za osobe koje žele da povećaju unos proteina bez značajnog povećanja kalorijskog unosa.

Uprkos niskoj kalorijskoj vrednosti, belance pruža osećaj sitosti zahvaljujući visokom sadržaju proteina. Ovo ga čini efikasnim u kontroli apetita i podršci programima za gubitak težine. Međutim, važno je napomenuti da, iako belance ima manje kalorija od žumanceta, celo jaje pruža širi spektar hranljivih materija i može biti deo uravnotežene ishrane.

Zdravstvene Prednosti Belanca: Visoka Nutritivna Vrednost i Niska Kalorijska Vrednost

Belance kokošjeg jajeta ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, zahvaljujući svom nutritivnom profilu. Evo pregleda ključnih uticaja belanca na zdravlje:

  • Podrška zdravlju srca: Belance može pomoći u poboljšanju nivoa "dobrog" HDL holesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
  • Kontrola krvnog pritiska: Peptidi prisutni u belancu mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, što je posebno korisno za osobe sa hipertenzijom.
  • Podrška mišićnom rastu i oporavku: Visok sadržaj lako svarljivih proteina u belancu čini ga idealnim za izgradnju i oporavak mišića, posebno nakon fizičke aktivnosti.
  • Kontrola telesne težine: Niska kalorijska vrednost i visok sadržaj proteina čine belance korisnim u programima za gubitak težine i održavanje zdrave telesne mase.
  • Antioksidativno dejstvo: Belance sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i smanjiti oksidativni stres u organizmu.
  • Podrška imunskom sistemu: Proteini poput lizozima u belancu imaju antimikrobna svojstva koja mogu podržati funkciju imunskog sistema.
  • Poboljšanje performansi na treningu: Konzumiranje belanca može doprineti povećanju snage i izdržljivosti tokom fizičke aktivnosti.

Važno je napomenuti da, iako belance ima mnoge zdravstvene prednosti, konzumiranje celih jaja može pružiti širi spektar hranljivih materija. Umeren unos celih jaja ne nosi značajan rizik za većinu ljudi, a može doprineti uravnoteženoj ishrani.

Upotreba Belanca u Ishrani

Belanca: Zdravstvene prednosti i činjenice o ishrani

Belance je popularan izbor u ishrani zbog svoje nutritivne vrednosti i raznovrsne primene. Evo pregleda ključnih aspekata upotrebe belanca u ishrani:

  • Izvor proteina: Belance je odličan način za dodavanje proteina ishrani bez dodatnih kalorija i masti. Sadrži oko 10,90 g proteina na 100 g, što ga čini "proteinskom bombom".
  • Niska kalorijska vrednost: Sa samo 52 kCal na 100 g, belance je idealno za niskokaloričnu ishranu i kontrolu telesne težine.
  • Bez holesterola: Za razliku od žumanceta, belance ne sadrži holesterol, što ga čini pogodnim za osobe koje paze na unos holesterola.
  • Primena u kulinarstvu: Belance se često koristi u pripremi raznih jela, posebno u pekarstvu i poslastičarstvu zbog svojih svojstava penjenja.
  • Sportska ishrana: Zbog visokog sadržaja proteina i niske kalorijske vrednosti, belance je popularno među sportistima i bodibilderima.
  • Zamena za cela jaja: U receptima, često se može zameniti jedno celo jaje sa dva belanca.
  • Oprez pri konzumaciji: Važno je paziti na pravilnu pripremu belanca zbog rizika od salmonele. Preporučuje se termička obrada.
  • Uvođenje u ishranu dece: Belance se obično uvodi u ishranu beba nakon prvog rođendana, dok se žumance može uvoditi ranije, od sedmog meseca.
  • Raznovrsnost pripreme: Belance se može pripremati na različite načine - kuvano, pečeno, u omletima ili kao dodatak drugim jelima.

Važno je napomenuti da, iako belance ima mnoge prednosti, celo jaje pruža širi spektar hranljivih materija. Balansirana ishrana koja uključuje i belance i žumance može biti optimalna za većinu ljudi.

Zaključak

Belance kokošjeg jajeta predstavlja nutritivno bogat, a kalorijski vrlo skroman dodatak ishrani. Visok sadržaj proteina, uz zanemarljive količine masti i ugljenih hidrata, čini ga idealnim za sve koji žele da povećaju unos proteina bez dodatnih kalorija. 

Zahvaljujući ovim karakteristikama, belance je odličan izbor za sportiste, osobe na dijetama, kao i za sve koji teže zdravijem načinu ishrane. Njegova niska kalorijska vrednost u kombinaciji sa visokokvalitetnim proteinima nudi savršen balans za održavanje optimalne telesne mase i podršku oporavku organizma.

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Pridružite se našem biltenu

Prijavite se na naš bilten i primajte najnovije vesti i članke sa našeg bloga!

dfashion.rs