Pileći Batak: Nutritivne Vrednosti i Uticaja na Zdravlje

pileci batak kalorije i nutritivna vrednost

Piletina je jedna od najpopularnijih vrsta mesa širom sveta, a pileći batak je posebno omiljen zbog svog ukusa i sočnosti. Ova vrsta mesa je univerzalno prihvaćena u različitim kulturama i kuhinjama, od azijskih do zapadnih, što samo potvrđuje njegovu popularnost. U ovom članku, pružićemo vam detaljan pregled nutritivne vrednosti pilećeg bataka, kao i njegovog uticaja na zdravlje i telesnu težinu. Osim toga, razmotrićemo i razlike u kvalitetu pilećeg mesa u zavisnosti od načina uzgoja. Naš cilj je da vam pružimo sveobuhvatne informacije koje će vam pomoći da donesete informisane odluke o tome kako pileći batak može da se uklopi u vašu ishranu.

Pileći Batak i Njegova Nutritivna Vrednost

Pileći batak je umereno kalorična namirnica. Na količinu od 100 g, što je malo više nego što teži jedan veći pileći batak, ima 184 kalorija. Dobar deo ove energetske vrednosti potiče od masti i ima 81 kaloriju. Pileći batak je kaloričniji nego pileće belo meso, ali je manje kaloričan od pilećih krilaca ili karabataka.

Pileći batak sadrži 24,2 g proteina na količinu od 100 g, što je nešto manje u odnosu na belo meso. Međutim, proteini u pilećem bataku su visokog kvaliteta, poznati kao kompletni proteini, koji obezbeđuju sve esencijalne amino kiseline.

Pileći batak ne sadrži ugljene hidrate, pa samim tim ni šećere. Sadržaj masti je veći u odnosu na belo meso, sa 9 g masti u 100 g namirnice, od čega 3,5 g čine mononezasićene masne kiseline. Takođe, sadrži i polinezasićene masne kiseline, i to 1,9 g na količinu od 100 g hrane. Ukupna količina masti koju ima pileći batak najviše zavisi od toga da li ga jedete sa kožicom, koja se uglavnom sastoji od masti.

Kao hrana životinjskog porekla, pileći batak ne sadrži vlakna.

Pileći Batak i Njegov Uticaj na Zdravlje

Pileći batak je namirnica koja ima brojne prednosti za zdravlje. Njegova nutritivna vrednost ga čini izuzetno korisnim za održavanje i rast mišića, kao i za opšte zdravlje organizma.

Zasićene Masti i Kardiovaskularno Zdravlje

Pileći batak sadrži relativno malu količinu zasićenih masti. Zasićene masti su nekada smatrane glavnim krivcem za pojavu kardiovaskularnih oboljenja, ali nauka je ovu tvrdnju počela da dovodi u pitanje. Nove studije pokazuju da zasićene masti mogu imati mesto u balansiranoj ishrani, a da su trans masti, koje se često nalaze u prerađenoj hrani, mnogo štetnije.

Vitamini i Minerali

Pileći batak je bogat vitaminima i mineralima, što ga čini odličnim izborom za održavanje optimalnog zdravlja. Sadrži gvožđe, koje je ključno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca; kalijum, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska; cink, koji je važan za imunološki sistem; i kompleks B vitamina, koji podržava zdravlje nervnog sistema.

U tragovima, pileći batak sadrži vitamine A i K, kao i D vitamin. Vitamin A je ključan za zdravlje očiju, vitamin K podržava zdravlje kostiju i koagulaciju krvi, dok je vitamin D neophodan za apsorpciju kalcijuma i fosfora.

Uticaj Pilećeg Bataka na Kilažu

Pileći batak može imati različite uticaje na telesnu težinu, u zavisnosti od načina pripreme i konzumacije. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir:

Pileći Batak – Kalorijski Sadržaj

Kao što smo već pomenuli, pileći batak je umereno kalorična namirnica. Na količinu od 100 g, ima 184 kalorije. Međutim, važno je napomenuti da kalorijski sadržaj može varirati u zavisnosti od načina pripreme. Na primer, pečeni pileći batak sa kožicom će imati više kalorija nego kuvani pileći batak bez kože.

Pileći Batak – Sadržaj Masti

Pileći batak sadrži više masti u odnosu na belo meso, što može uticati na telesnu težinu. Masti su visoko kalorične, sa 9 kalorija po gramu, u poređenju sa 4 kalorije po gramu za proteine i ugljene hidrate. Međutim, masti su takođe esencijalne za normalno funkcionisanje organizma, uključujući apsorpciju vitamina i proizvodnju hormona.

Pileći Batak – Sadržaj Proteina

Pileći batak je bogat proteinima, što može pomoći u regulaciji telesne težine. Proteini su poznati po tome što pomažu u osećaju sitosti, što može smanjiti ukupan unos kalorija. Takođe, proteini su ključni za izgradnju i održavanje mišićne mase, što može pomoći u povećanju metaboličke stope i sagorevanju kalorija.

Način Pripreme

Način na koji pripremate pileći batak može takođe uticati na njegov uticaj na telesnu težinu. Na primer, pečenje, grilovanje ili kuvanje su zdraviji načini pripreme u odnosu na prženje. Takođe, izbegavanje dodavanja previše soli, šećera ili masnih sosova može pomoći u kontroli unosa kalorija.

Ukoliko se nalaziš na dijeti, pileći batak može biti deo tvoje ishrane, posebno ako se konzumira bez kože. Međutim, ako je tvoj cilj povećanje mišićne mase, preporučljivo je konzumirati masnije delove pilećeg mesa, uključujući pileći batak sa kožicom. U svakom slučaju, ključ je u umerenosti i balansiranoj ishrani.

Kvalitet Pilećeg Mesa: Organski Uzgoj vs. Industrijska Proizvodnja

Kvalitet pilećeg mesa koje konzumirate je od velike važnosti za vaše zdravlje. U ovom odeljku, detaljnije ćemo se fokusirati na razlike između pilećeg mesa iz organskog uzgoja i mesa iz industrijske proizvodnje.

Pileće Meso iz Organskog Uzgoja

Pileće meso iz organskog uzgoja dolazi od životinja koje su hranjene organskom hranom, bez upotrebe antibiotika i hormona. Ove životinje imaju pristup otvorenom prostoru i prirodnoj ishrani, što rezultira zdravijim i kvalitetnijim mesom.

Pileće meso iz organskog uzgoja je bogatije u smislu nutritivne vrednosti. Sadrži više vitamina i minerala, kao i više omega-3 masnih kiselina, koje su korisne za kardiovaskularno zdravlje. Takođe, ovo meso sadrži oko 20% manje masti u odnosu na piletinu koja se uzgaja u industrijske svrhe.

Pileće Meso iz Industrijske Proizvodnje

S druge strane, pileće meso iz industrijske proizvodnje često dolazi od životinja koje su uzgajane u skučenim uslovima, bez pristupa otvorenom prostoru. Ove životinje su često hranjene hranom koja sadrži antibiotike i hormone rasta, što može uticati na kvalitet mesa.

Pileće meso iz industrijske proizvodnje može sadržati više masti, a manje vitamina i minerala u odnosu na organsko pileće meso. Takođe, može sadržati ostatke antibiotika i hormona, što može imati negativne efekte na zdravlje ljudi.

Iako je pileće meso iz organskog uzgoja često skuplje, njegove zdravstvene prednosti često opravdavaju višu cenu. Međutim, bez obzira na izbor, važno je konzumirati meso umereno kao deo balansirane ishrane.

Mediteranski pileći batak sa paradajzom sa niskim sadržajem ugljenih hidrata

Dragi ljubitelji fitnesa i zdrave ishrane, danas imamo poseban recept za vas – Mediteranski pileći batak sa paradajzom sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. Ovaj recept je idealan za sve one koji žele da uživaju u ukusnom obroku, a da pritom ne naruše svoju dijetu.

Pileći batak je odličan izvor proteina, a u kombinaciji sa sušenim paradajzom i aromatičnim začinima, ovaj obrok je prava eksplozija ukusa. Dodatak teške pavlake ili punomasnog kokosovog mleka daje sosu kremastu teksturu, dok parmezan dodaje dodatnu dubinu ukusa. Sve ovo servirano sa kuvanim karfiolom čini ovaj obrok nutritivno bogatim i ukusnim.

Ovaj recept je jednostavan za pripremu i ne zahteva mnogo vremena, što ga čini idealnim za brzi ručak ili večeru tokom radne nedelje. Takođe, ovaj obrok je prilagodljiv, pa možete zameniti pileće batake sa pilećim grudima ili škampima, a tešku pavlaku sa lakom kokosovim mlekom, u zavisnosti od vaših dijetetskih potreba i preferencija.

Recept – Mediteranski pileći batak sa paradajzom

Sastojci:

  • 700 grama pilećih bataka bez kostiju i kože
  • 1 kašičica morske soli, podeljena
  • ½ kašičica mlevenog crnog bibera, podeljena
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika sitno seckanog belog luka
  • 2 kašičice suvog timijana
  • 1 kašičica suvog ruzmarina
  • 120 ml pilećeg bujona
  • 80 ml seckanih sušenih paradajza u ulju
  • 240 ml teške pavlake ili punomasnog kokosovog mleka
  • 50 grama rendanog parmezana
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna, za garniranje
  • Kuvani karfiol, za serviranje

Priprema:

  1. Ugrejte rernu na 180°C.
  2. Začinite pileće batake sa obe strane sa ½ kašičice soli i ¼ kašičice crnog bibera.
  3. Zagrejte tiganj od livenog gvožđa prečnika 25 cm na visokoj temperaturi. Kada se tiganj zagreje, dodajte maslinovo ulje i pileće batake. Kuvajte 3–4 minuta, ili dok se ivice ne zapeku. Izvadite pileće batake iz tiganja i prebacite na čist tanjir.
  4. Smanjite temperaturu na srednje-nisku. Dodajte beli luk, timijan i ruzmarin u tiganj i propržite 2–3 minuta, dok ne postane aromatično.
  5. Ulijte pileći bujon, zatim dodajte sušeni paradajz i tešku pavlaku. Začinite sa preostalom ½ kašičicom soli i ¼ kašičicom bibera. Pustite da proključa i kuvajte 1–2 minuta, da se ukusi sjedine, zatim dodajte parmezan i mešajte dok se ne otopi.
  6. Vratite pileće batake u tiganj, uvaljajte ih u sos. Prelijte nešto sosa preko pilećih bataka.
  7. Prebacite tiganj u rernu i pecite 15 minuta dok pileći bataci ne budu gotovi.
  8. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta, dok se malo ne ohladi i sos ne zgusne.
  9. Ukrasite peršunom, zatim poslužite pileće batake sa kuvanim karfiolom i dodatnim sosom preko.
  10. Uživajte!

Recept je prilagođen za 4-6 osoba, a vreme pripreme je oko 30 minuta.

Informacije o Nutritivnoj Vrednosti

  • Kalorije 517
  • Masti 42g
  • Ugljeni hidrati 12g
  • Vlakna 1g
  • Šećer 7g
  • Proteini 34g

Zaključak

Pileći batak je nutritivno bogata namirnica koja može biti deo balansirane ishrane. Iako sadrži više masti u odnosu na belo meso, pileći batak je bogat kvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima. Kao i kod svih namirnica, ključ je u umerenosti i raznovrsnosti ishrane. Takođe, važno je razmotriti kvalitet pilećeg mesa koje konzumirate. Iako je pileće meso iz organskog uzgoja često skuplje, njegove zdravstvene prednosti često opravdavaju višu cenu. Bez obzira na izbor, važno je konzumirati meso umereno kao deo balansirane ishrane. Na kraju, nadamo se da vam je ovaj članak pružio korisne informacije i pomogao vam da bolje razumete nutritivnu vrednost i zdravstvene prednosti pilećeg bataka.

Ako vam se svidela ova detaljna analiza pilećeg bataka, podelite je sa svojim prijateljima i porodicom. Zajedno možemo da unapredimo naše zdravlje kroz balansiranu ishranu!

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Pridružite se našem biltenu

Prijavite se na naš bilten i primajte najnovije vesti i članke sa našeg bloga!

dfashion.rs